Quantcast
Channel: BloggBoken » TkJ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Så skriver du en rubrik som säljer din bloggpost

$
0
0

Att skriva rubriker till dina bloggposter är inte det lättaste. Tyvärr är det allt för vanligt att bloggare förbiser rubriken, trots att den är extremt viktig. Du kan öka trafiken till din blogg enormt genom att arbeta med rubriker. På många sätt handlar en rubrik om att sälja in en artikel, för det är precis det du gör. I likhet med en butik som försöker sälja en produkt, försöker du sälja in en bloggpost.

De stora fördelarna du har gentemot en butik, är att din produkt är gratis för kunden att ta del av. Pengar tjänar du på annonsintäkter. Men bara för att det är gratis innebär det inte att läsare är intresserad av ditt erbjudande. Du är knappast ensam om att erbjuda gratis information på webben, och du slåss med många andra om surfarnas uppmärksamhet. Därför är det extra viktigt att sticka ut, att märkas i bruset och skapa så pass stort intresse att mottagaren klickar sig vidare till din artikel.

Du kan lära dig mycket av att gå till närmsta Pressbyrån, eller någon annan butik som har ett stort tidningsutbud. Titta på omslag och se hur tidningar använder sig av rubriker för att sälja tidningen. Här kommer du att lära dig massor. Alla knep som tidningar använder sig av kan du återanvända i ditt arbete med din blogg.

På samma sätt kan du skaffa kunskap genom att studera tidningar på webben. Hur arbetar Aftonbladet, IDG, SVT och Svenska Dagbladet med rubriker? Du kommer märka att det är stora skillnader. Aftonbladet, eller kvällstidningar i allmänhet, får ofta kritik för att vränga till rubrikerna till att låta mycket bättre än vad det egentligen är. Det finns ett skäl till varför man gör så här, och det är för att ragga klick.

Skriva rubriker som ger klick

Här bör man dock vara kritisk. Till viss del går det att inspireras av en del knep som Aftonbladet använder sig av, men gå aldrig så långt att dina rubriker alltid översäljer din artikel. För det är det kvällstidningar, också kallade för tabloider, ofta gör – de översäljer med sina rubriker så att man som läsare blir besviken av att artikeln inte lever upp till vad rubriken givit sken av.

Med det sagt ska du tänka på att aldrig undersälja. Det är alldeles för vanligt att man tonar ner rubrikerna på grund av dåligt självförtroende. Man tror inte att ens artikel är så bra som den faktiskt är. Du ska så klart inte överdriva och ljuga i rubrikerna, men du måste ha så pass bra självkänsla att du tror på det du skriver är bra. Om du tycker en artikel är dålig ska du inte publicera den.

Du lyckas bäst genom att lära dig från alla typer av tidningar och sajter. Varva kvällstidningarna med morgontidningar, kulturtidskrifter, månadstidskrifter och public service-media.

Den här bloggposten är ett utdrag från min kommande e-bok Skriva för bloggar. För att få reda på när boken är klar, följ BloggBoken på Twitter och Facebook.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Latest Images

Trending Articles